Néprabság

A 2010 óta tartó fidesz kormányzás viszonylag zökkenőmentes működése egy szép napon megtört és egy komplett lavinát indított el. Ez a nap 2015 február 6, amikor Simicska egy újságírói kérdésre lege*izte a miniszterelnököt, Orbán Viktort.

20161009nepszabadsag_jav.jpg

Addig a napig a médiapiac békésen éldegélte világát, a jobboldalinak mondott kormány megelégedett a Simicska féle médiabirodalom munkájával, valamint a közszolgálatinak mondott televíziók és rádiók hírközléseivel. 

Ettől a naptól azonban jelentős átalakulásnak indult a magyar médiapiac. Idézzük fel gyorsan, miért is mondta Simicska az, ami miatt elindul a médialavina:

“Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.”

Mint azóta láthatjuk a médiapiac valóban egy diktatórikus átalakulásnak indult, nézzük is meg időrendi sorrendben a médiapiac átalakulását:

media_idovonal.jpg

A média ilyen nagy fajta átalakuláson , ilyen rövid időn belül talán csak az 1956-os forradalom, valamint a rendszerváltoztatás idején esett át.

Az ellenzéki politikusok hangja gyakorlatilag a napi szinten kiadott nyomtatott sajtón keresztül megszűnt. Egyedül a Népszava, valamint a Vasárnapi Hírek maradt meg független hírközlőként a napilapokat tekintve.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy kulturális rovatot csak a Népszabadság közölt. A magyar kulturális élet folyamatosan nehézségekkel küzd és bár nem a legnagyobb, de egy jelentős csatornát zártak el az emberek tájékoztatását illetően.

Az, hogy mi várható a jövőben, természetesen még nem tudni, az azonban biztos, hogy korrekt tájékozódást napjainkban nagyon nehéz szerezni az egyoldalú hírközlés miatt. Az pedig a népszavazást illetően valóban elmondható, hogy ha bár hülyeség kerül kommunikálásra, ha valamit sokszor sok időn keresztül mondanak, előbb-utóbb mindenki elhiszi a hallottakat.

Másfél évvel a választások előtt ennek a lépésnek kifejezetten nagy jelentősége van. Bár az mszp fennakadásával nehéz egyetérteni, az tény, hogy ellenzéki párt médiamegjelenése ismét csorbult, hiszen sem az M1, sem a Magyar Idők, sem a TV2, és most már a Népszabadság sem fog olyan cikkeket megjelentetni, mely valódi híreket közölne a tevékenységeikről és felszólalásaikról.