Az ellenzéki pártok bűnei

plenaris_2018majus_kicsi.jpgA választási eredmények tükrében összeszedtünk, mik is az ellenzéki pártok bűnei, ami miatt 2022-ben is jó eséllyel a Fidesz-KDNP koalíció fog kormányt alakítani.

1. A beismerő összefogás

2014-ben és idén is az összefogás volt az a sokat hallhatott taktika, amit az ellenzék hangoztatott. Azonban arra már senki sem gondol, hogy a választási rendszer miatt az összefogás nem elegendő, sőt egyáltalán nem megoldása a fideszes kormányzat leváltásához, hiszen hiába nyer az összefogás jelöltje, kompenzációs listán cserébe bekerül egy fideszes képviselő. Az meg egyértelmű, hogy egyrészt nem lesz mind a 106 körzetben ellenzéki jelölt megválasztva, valamint csak a Jobbik, az LMP, az MSZP, DK, Momentum és a Kétfarkúak szövetségével lenne esély a választókerületekben való győzelemhez.

Mivel a politikában 1+1 nem mindig 2, ez esetben is igaz, hisz összefogás esetén szinte biztos, hogy egy jobbikos szavazó nem szavazna a DK jelöltjére. Így a kormányváltás ezen lehetősége egy hazugság.

Ez az alábbi ábrán is illusztráljuk, ahol Tolna 01. oevk, azaz Hadházy Ákos körzetét elemezzük:

tolna01_1final.JPG

tolna01_2final.JPG

Az összefogás ennek értelmében nem más, mint az ebben résztvevő ellenzéki pártok beismerése, miszerint annyira gyengék, hogy önállóan képtelenek érdemi eredményeket produkálni.

2. Hamis tények az ellenzéki médiában

A választások napját megelőzően számtalan állítást hallhattunk az ellenzéki beállítottságú médiaplatformoktól, melyek tényére a választás eredménye egyértelműen rácáfol. Csak néhány példa:

- az összefogás az egyetlen alternatíva;

- a részvétel az ellenzéknek fog kedvezni.

A 2014-es összefogást követően persze egyértelmű volt, hogy csak azért, mert ugyan az a taktika más néven fut, még nem fog érdemi változást eszközölni. Ennek ellenére sokan mégis elhitték, hogy ez az egyetlen alternatíva. 

A tények mögött viszont ott van, hogy az ellenzéki média valószínű épp úgy akarja a kormányváltást, mint mókus az erdőírtást. Ugyan is ha az ellenzék hatalomra kerül, ezen médiumok, mint például az ATV, teljesen feleslegessé válnak. Így viszont továbbra is elemezgethetnek és értetlenkedhetnek napi 24 órában, hogy mégis mi történ itt. És nem is maradnak hála nélkül, a Kormány a fent említett félrevezetéseket évente több száz millió forinttal támogatja Kormánypropaganda-hirdetés formájában. Ezzel mindenki jól jár, a TV és a Kormány is maradhat a helyén újabb 4 évig.

3. Az úgynevezett Gyurcsány-jelenség

Ha van igazán népszerűtlen politikus, akkor az éppen Gyurcsány Ferenc és az általa felépített Demokratikus Koalíció. Gyurcsány miatt lett kétharmad, az általa semmibe vett demonstrációk miatt ma sincs értelme tüntetni, és még megannyi okot lehetne sorolni, ami miatt ma rosszabb Magyarországon a demokrácia, mint 2010 előtt.

A szenvedélyes igazságbeszédnek csúfolt, valójában szigorúan titkosnak szánt, hazugságokat leleplező öszödi beszéd atyja gyakorlatilag az orránál fogta az ellenzék jelentős részét és vezette bele a csapdájába.

Most ha csak a kormányzás alatti elvtelenséget figyelmen kívül hagyjuk, akkor vizsgáljuk meg a Pest megye 02. választókörzetében történteket:

- az MSZP és a DK közreadta 2017 novemberében a jelölteket a 2018-as országgyűlési választásra, ahol Pest 02-ben Bárány Balázst nevezték meg jelöltnek.

 - Már kicsit korábban, egy októberi fórumon Gyurcsány belebegtette, hogy hasonlóan az összes jobb oldali és konzervatív beállítottságú körzethez hasonlóan itt is DK-s jelölt indulhat.

Gyurcsány egy húsz perccel korábban még arról beszélt hangosan, hogy ki tudja, hogy lesz, lehet, hogy Balázs nem lesz jelölt, hanem a DK-s jelölt indul majd. Persze ilyen ez a koordinálás.

 - Mikor Szél Bernadett jelöltsége bejelentésre került a Pest 02. körzetben az LMP decemberi kongresszusa után, Gyurcsány előrelátóan megszerezte a választókörzetet a DK-s jelölt javára, ami később a tárgyalási alapot adta a nagy ellenzéki összejövetelek során. 

A DK-s jelölt, Tóth Zoltán visszalépése jó alap volt ahhoz a mantrához, hogy így kell cselekednie az LMP jelöltjeinek is más körzetekben, ha pedig nem így tesz, akkor a jelenlegi kormányt támogatja. Persze a fent említett példákból is látni, hogy ez a kijelentés nem igaz, a választók nagy része mégis elhitte.

A körzet érdekessége egyébként, hogy ha Szél Bernadett megnyeri a körzetet, akkor a Fidesz listájáról további egy képviselő kerül be, a Jobbik viszont egy képviselőt elveszített volna. Így a parlamenti felállás Szél győzelme esetén is változatlan maradt volna.

Persze még bőven lehetne sorolni, mik voltak a fő hibák a választásokat megelőző 8 évben. De egy biztos. A jelenlegi MSZP-DK felállással minden támogató a Fidesz kormányzását támogatja. Ideje lenne a múlt leszerepelt és vállalhatatlan emberein túllépni a valódi változás érdekében.

Kép: Budapest, 2018. május 18. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az új kormány tagjainak eskütétele előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 18-án. MTI Fotó: Soós Lajos