954 millió forint egy gagyi rendszerért

Az ország szinte egyetemén már a Neptun rendszer került bevezetésre, a következő átállás Szegeden lesz, azonban érdemes ennek az ügynek kapcsán is jobban elmélyedni.

Aki ismer egyetemistákat, bizony hallhatott már róla, hogy a Neptun rendszerrel rendre meggyűlik az egyetemisták baja a tárgyfelvételeknél vagy épp a vizsgák felvételénél. Ezzel szemben volt egy ETR rendszer, ahol ilyen problémák soha nem álltak fent. Erről egy rövid videót is készítettünk néhány budapesti egyetemistával:

De akkor mi is történik?

A Neptunk üzemeltető SDA Informatikai Zrt. minden bizonnyal jó kapcsolatokat ápolhat a jelenlegi kormánnyal, hiszen csak a rendszer továbbfejlesztésére (mely javulást semmilyen mértékben nem eredményezett) a 2016-os évben ez EMMI-től bruttó 924 millió forintott kapott. Ennek célja az volt, hogy a közoktatásban megjelenjen a @Naplo rendszere.

Az SDA Informatikai Kft. azonban nem csak az egyetemeken és a közoktatásban tűnik fel, ő a beszállítója a NAV-nak és a Volánbusznak is.

Most a sor a Szegedi Tudományegyetemen van. Az ETR kigolyózása a közbeszerzésekkel kezdődött, mely már a kört eleve leszűkítve az alábbi szöveggel került kiírásra:

Vállalkozási szerződés (...)NEPTUN Egységes Tanulmányi Rendszer bevezetésére (...)

Tehát a közbeszerzési kiírás is úgy került meghatározásra, hogy arra kizárólag a SDA Informatikai Kft., a Neptun tulajdonosa tudjon pályázni. Az átállás a kiírt három közbeszerzési hirdetmények alapján nettó 715 600 000 Forintba, azaz bruttó 954 532 000 Forintjába fog kerüln a Szegedi Tudományegyetemnek. 

A Neptunt ráadásul épp a vizsgafelvétel idején kerülne bevezetésre, pedig a három hónappal későbbi bevezetés senkinek nem okozna fennakadást.

Szegeden 2017. március 21-én (kedden) 17 órától demonstrációt szerveznek a Neptun bevezetése ellen a József Attila Tanulmányi és Információs Központ füves területén. Részleteket ide kattintva találhatók.