Városliget, Római part, Pilisszántó?

Újabb beruházás készülhet környezetrombolással és természetesen a lakosság megkerülésével

 2015. július 14-én Pilisszántó Önkormányzatának Képviselő Testülete elvi engedélyt adott ahhoz a beruházáshoz, melyet az ELMŰ valósítana meg és közel 12 000 nm területen egy transzformátorállomást építene. Az ehhez szükséges területet a polgármester 2016. májusában 65 millió forintért pályázatot írnak ki a terület eladására.

(a képre kattintva megtekintheti az ezzel kapcsolatos határozatokat)

trnaszformator_hatarozat.JPG

A lakosság 2016. júniusában tiltakozásba kezd, azonban az ő megkerülésükkel és bármiféle tájékoztatást mellőzve decemberre elkészül az együttműködési megállapodás tervezete.

Pilisszántó környéke és a beruházásként kijelölt helyszín a Pilisi tájvédelmi körzet, ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi, UNESCO bioszféra rezervátum. Mindezen felül a teljes Pilis térség (mely összesen 27 081 ha területen fekszik) világörökség-várományos, így a tervezett beruházás ennek tükrében különös jelentőséggel bír.

(képen a beruházás helyszíne, Pilisszántó)



pilisszanto_tornaterem.jpgPilisszántó Önkormányzata közösségi oldalán egyébként azzal érvel, hogy a beruházás kapcsán végre lehetőség nyílhat egy tornaterem megépítésére, ahol a gyerekek normális körülmények között vehetnek részt testnevelés órákon. A képen a jelenlegi állapotot láthatjuk.

Mindezek mellett felhívják a figyelmet, hogy a transzformátorállomás nem egyezik meg azzal a 400 kV-os távvezetékkel, melyet az ELMŰ szintén szeretne megvalósítani. Az önkormányzat többször, levélben kérte a miniszterelnököt, hogy a távvezeték ne valósuljon meg, választ azonban nem kaptak és minden valószínűséggel ha a transzformátorállomás beruházása megtörténik, ezt a kérést figyelmen kívül hagyják.

Ettől függetlenül a beruházás jelentősen rontja a tájképet és az ott élő állatvilágra is veszélyes lehet. Külön érdekesség, hogy az épületekre nem enged az önkormányzat napelemet tenni, mert az rontja a Pilis látképét.

Pénteken lakossági fórumon tiltakoznak a tervezett beruházás ellen, melyen az ELMŰ képviselői is jelen lesznek. Részletek az alábbi facebook eseményben találhatóak:

Tiltakozás a pilisszántói transzformátorállomás ellen