Használhatatlan az újonnan elkészült vasútvonal

Kimaradó vonatok, elképesztő késések és veszélyeztetett állások

Nem kevés csúszással, de azt lehetett hinni, befejeződött a Budapest - Esztergom vasútvonal felújítása. Azonban a beruházás óta sokkal több probléma lép fel és a szolgáltatás minősége rendkívüli mértékben csökkent.

Az utasok és a MÁV közötti levelezés és panasztétel gyakorlatilag mindennapossá vált, az évek során mégis minimális változások következtek be. 

A vonal felújításának eredeti célja az lett volna, hogy a dupla sínpár bevezetésével olyan elővárosi közlekedést teremtsenek, mint amilyen feladatot a Budapest környéki hév járatok is ellátnak, azonban ez közel sem valósult meg. A vonal átadását követően a menetrend a régi maradt, sőt, jóval kevesebb kocsit közlekedtetve indult meg a vonal.

Reggelente kifejezetten jellemző a kiszámíthatatlan érkezés, sőt a kocsihiány miatt sok esetben az Esztergomból érkező vonatra már Pilisvörösvárnál sem férnek fel az emberek, Solymáron viszont majdnemhogy lehetetlenség feljutni a vonatra, persze ha épp közlekedik.

Miért fontos mindezt megemlíteni?

  • A Budapest - Esztergom vonalon élőknek és közlekedőknek folyamatosan veszélyben van a munkahelyük a kiszámíthatatlan közlekedés miatt
  • A diákoknak a túlzott késés miatt annyi hiányázás összegyűlhet, mely egy komolyabb betegség mellett ahhoz is vezethet, hogy évet kelljen ismételnie
  • Egy megfelelő vasúti közlekedés csökkentené az amúgy is túlterhelt 10-es út forgalmát
  • Az autósfogalom csökkentése miatt a környezetszennyezés jelentősen csökkenhetne

A helyzetet súlyosbítja, hogy bár éppenhogy elkészült az új vonal, a MÁV máris bejelentette, hogy villamosítás miatt hétvégente vonatkimaradások várhatóak, melyekre október és november folyamán többször volt példa, így az utasok ismét pótlóbusszal araszolhattak a 10-es úton, mely bár jelentősen mérsékelt a hétköznap reggeli dugóhoz, éppen elég, hogy valakinek kiszámíthatatlan legyen az ideje.

A problémák megosztására a facebookon alakult egy csoport, innen válogattunk néhány képet a nem éppen jól működő vasúti közlekedésről:

egom_vonat_1.jpg

Reggeli tumultus

egom_vonat_2.jpg

Szokásos reggeli tájékoztatás az erre létrejött facebook csoportban

egom_vonat_3.jpg

Emberek, akik megpróbálnak felférni a már tömött vonatra, azonban ez nem mindenkinek sikerül

egom_vonat_4.jpg

egom_vonat_5.jpg

 Tegnap este egyébként kimentünk és megnéztük a vonatot, és két dolgot fedeztünk fel:

  1. Képtelenség jegyet vásárolni
  2. A vonaton lévő ajtók 25%-a használhatatlan.

jegy2.jpg

jegy1.jpg

jegy3.jpg